Gasna terapijaBujanovačka Banja je jedina banja na Balkanu koja u terapijske svrhe koristi prirodni gas ugljen-dioksid.

Farmakološka dejstva CO2 su višestruka, ali ono što je glavno da se kaže da je CO2 snažan vazodilatator (širi krvne sudove) i jedan od glavnih regulatora protoka krvi u tkivima. Njegovo dejsto na najsitnije krvne sudove: metaarteriole i prekapilarne sfinktere, čija je inervacija veoma oskudna. Na krvne sudove  gas deluje dvostruko: arterije širi, a proširene vene –skuplja. U oba slučaja ubrzava protok krvi čime se pojačava prokrvljenost određenog dela tela i otklanja bol.

Prirodni gas CO2 u Specijalnoj bolnici koristimo na tri načina:

1.         Rastvoreni gas CO2 u termomineralnoj vodi (kupanjem)

2.         Prirodni gas CO2 za davanje potkožnih injekcija3.         Prirodni CO2 za kupanje u kadamaPrimena rastvorenog CO2 u termomineralnoj vodi

CO2 se u void pojavljuje u tri oblika;

        Slobodnom obliku u vidu gasnih mehurića

        Kao otopljena slobodna ugljena kiselina

      Kao hemijski vezan za neka druga jedinjenja

U specijalnoj bolnici CO2 se koristi u ovom obliku preko kupki termomineralnom vodom u kadama temperature 30-34C. Kupke propisuje lekar, nakon pregleda. Kupke se provode jedanput dnevno, a vreme trajanja iznosi od 10-20min u zavisnosti od zdravstvenog stanja pacijenta.

CO2 koji se koristi za potkožne aplikacije i mora zadovoljiti određene kriterijume kvaliteta. Procenat gasa CO2 mora biti preko 95% u smeši, procenat azota ne sme biti vise od 4%. Smeša gasova ne sme sadržavati vodonik sulfide (H2S), ne sme sadržati hlor (Cl2).

Potkožna aplikacija gasa CO2 identična je tehnici  aplikacije potkožnih injekcija, kada se daju druge lekovite supstance, znači uz prisustvo svih mera dezinfekcije, antisepse i sterilizacije.KONTRAINDIKACIJE za lečenje podkožnim injekcijama gasa CO2

         Akutne infektivne I virusne bolesti

         Sklonost ka krvarenju

         Akutni tromboflebitis

         Hyperthireosis

         Izraziti strah pacijenata od takve terapije

         Maligne bolesti I sumnja na maligne bolesti

Prirodni gas CO2 se dovodi sistemom cevi u specijalne kade gde se primenjuje u terapijske svrhe koristeći njegovo svojstvo da može da difundira krož čovečju kožu. Prostorije koje se koriste za terapiju CO2 kupanjem moraju da imaju dobre uređaje za ventilaciju, kako bi se CO2 u potpunosti uklonio sa poda kada i poda prostorije (pošto je CO2 1,5 puta teži od vazduha). Vreme trajanja procedure iznosi 10-15min u zavisnosti od opšteg zdravstvenog stanja pacijenta. Procedure kupanja u CO2 ne dajemo na prazan i pun stomak (najbolje vreme između 10-15h).

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *