HIDROTERAPIJA – KUPANJE U TERMOMINERALNOJ VODITermomineralna voda spada u kategoriju natrijum-hidro-karbonatnih, fluoridnih, sulfidnih i ugljeno-kiselih hipertermi.

Hidroterapija predstavlja tretman korišćenja vode u terapeutske svrhe. Blagotvorno deluje na telo mehanički, hemijski i termički.

Mehaničko delovanje hidroterapije zasniva se na hidrostatičkom pritisku i potisku. Vodena sredina omogućava lakše izvođenje pokreta trupa i ekstremiteta (Arhimedov zakon), što je naročito važno posle povreda i oboljevanja, kada je mišićna snaga smanjena tako da pacijent može da izvede pokret koji je van vode neizvodljiv. Sila pritiska dovodi do pražnjenja kapilarnog bazena i redukcije otoka.

Hemijsko delovanje hidroterapije sastoji se u resorpciji mineralnih materija , koje iz vode prodiru u tkivo i na organizam imaju farmako-terapiski efekat.

Termički efekat hidroterapije zasniva se na toplotnoj provodljivosti i dobrom toplotnom kapacitetu vode.Hidroterapija se sa uspehom primenjuje kod:

  • reumatskih stanja,
  • u rehabilitaciji sportskih povreda,
  • deformiteta i skolioze kičme,
  • paraliza i pareza,
  • dečije cerebralne paralize,
  • postraumatske kontrakture zglobova,
  • povreda i bolova u zgbolobovima i mišićima itd.

U Bujanovačkoj Banji hidroterapija se primenjuje na više načina:

Kupanje u bazenima – Temperatura termomineralne vode na izvorištu je 43 stepena, pa pre njenog korišćenja nije potrebno ni zagrevanje ni  hlađenje. Čovek koji se u njoj kupa povećava svoju  vitalnost i otpornost.

Kupanje u kadama – Temperatura vode u kadi podešava se prema pacijentu i potrebama terapije. Pacijenti pod kontrolom naših terapeuta izvode vežbe u vodenoj sredini  tj. hidrokinezi procedure koje u mnogome pomažu kod ojačavanja i povećavanja obima pokreta u povredjenom ekstremitetu.

Podvodna masaža – Pacijenti pod kontrolom naših terapeuta ulaze u hidromasažnu kadu, i imaju odgovarajući hidroterapeutski tretman u zavisnosti od dijagnoze i prirode bolesti. Hidromasažna kada pomoću kupke deluje relaksirajuće i opušta naše pacijente a fizioterapeuti uz pomoć tušapod pritiskom prelaze preko bolnog i povredjenog tkiva što veoma brzo daje vidljive i uspešne rezultate.

Četvoroćelijska kupka – se primjenjuje u kadicama na čijim zidovima su ugrađene elektrode. Namenjena je za ekstremitete, dve kadice za ruke i dve za noge, a pacijent oseća blago peckanje po koži.. Primenjuje se za bol, parezu nerva, artrozu zglobova šake i stopala, probleme sa cirkulacijom i dr.

Šetnica – je namenjena za tretman donjih ekstremiteta, odnosno potkolenica a predstavlja naizmeničnu primenu tople i hladne vode. To dovodi do širenja i skupljanja krvnih sudova što predstavlja svojevrstan trening za krvne sudove, i može se nazvati „vaskularnim vežbama“. Procedura traje 25-30 minuta. Koristi se kod sportskih povreda (uganuća, iščašenja), problema sa cirkulacijom, umornih i otečenih nogu.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *